Kap 7 Kvalitet (Påkrevd)


Kapittel i SOSI produktspesifikasjoner - Krav og godkjenning:

17 Datakvalitet
17.1 Innledende forklaring
17.1.1 Datakvalitet
17.2 Kategorier av datakvalitet og kvalitetselement
17.3 Kvalitetsmål
17.3.1 Kvalitetsmål fra register i standarden Geodatakvalitet
17.3.2 Egendefinerte kvalitetsmål
17.4 Datakvalitetskrav

Annex A



For at et produkt skal kunne brukes til det som er hensikten med produktet, må visse kvalitetskrav være oppfylt. Kvalitets-kravene skal settes opp etter reglene i ISO19113/ISO19114 og ISO19115.
Det er rimelig at ulike deler av innholdet har ulike kvalitets-krav. Kvalitets-elementene i ISO19115:2005 er laget for å dekke ulike aspekter av kvalitetskrav:

  • Fullstendighet: samsvar mellom det som finnes i datasettet og det som burde ha vært der.
  • Stedfestingsnøyaktighet: samsvar mellom de posisjonsangivelsene som finnes i datasettet, og fasitverdiene for de samme.
  • Egenskapsnøyaktighet: samsvar mellom de egenskapsverdiene som finnes i datasettet, og fasitverdiene for de samme. For egenskaper som er angitt med tall, kan en beregne forskjeller numerisk. For kodeverdier angis klassifikasjons-nøyaktighet
  • Tidfestingsnøyaktighet: Nøyaktigheten på tidsangivelser
  • Logisk konsistens: Hvor godt dataene samsvarer med regler som er gitt i produktspesifikasjonen (og underliggende dokumentasjon). Eksempel: At pH-verdier for et vann er mellom 0 og 14, at kodeverdier er plukka fra korrekt kodeliste.


Kvalitets-elementene i ISO19115 er underinndelt i kvalitets-del-elementer. For hvert kvalitets-del-element er det definert opp kvalitets-mål. Kvalitets-målene er metoder for å tallfeste kvaliteten knytta til et kvalitets-element på en entydig måte.
Eksempel: For kvalitets-element Stedfestingsnøyaktighet, kvalitets-del-element Absolutt grunnrissnøyaktighet" finnes kvalitets-målene "Standardavvik", og "Prosentandel grove feil". De to kvalitets-målene angir den absolutte stedfestingsnøyaktigheten på to ulike måter.
Kvalitets-kravene i en produktspesifikasjon settes opp ved å velge et passende kvalitets-mål og beskrive grenseverdier (maks tillatt verdi).

Figur 2 Eksempel på kvalitets-krav (Kilde: FKB)
Alle kvalitetskravene må knyttes til et omfang.